جایگاه سیار CNG

ایستگاه سوخت سیار سی‌اِن‌جی(Fast Fill Portable CNG Station) یک تجهیز قابل حمل است که برای سوختگیری مجدد وسایل نقلیه موتوری گازی استفاده می­شود. این جایگاه ها در مقایسه با جایگاه های سوخت ثابت، فضای کمتری اشغال کرده ضمن اینکه هزینه‌ی تمام‌شده‌ی آنها خیلی پائین و مقرون بصرفه می‌باشد. در بسیاری از موارد امکان احداث یک جایگاه سوخت ثابت وجود ندارد و برای برطرف کردن این نیاز یک جایگاه سوخت سیار می­تواند برطرف کننده مشکل باشد. زیرا به دلیل قطعی برق یا به وجود آمدن مشکلات فنی در ایستگاه های ثابت، می توان واحدهای ذخیره سازی شده گاز در ایستگاه سیار را بدون مشکل و سریع در کنار ایستگاه های ثابت سوخت رسانی یا در هر مکان دیگر مورد نظر نصب نمود.

تولید یک نمونه از جایگاه سیار CNG در برنامه شرکت توانا قرار گرفته و با همکاری و تلاش کارشناسان این شرکت با طی مراحل طراحی و تولید، نمونه اول از این نوع محصول که برای اولین بار در کشور تولید گردیده در سال 1403 به مرحله‌ی عملیاتی و کاربری اولیه رسید.

این جایگاه ها را می توان در حجم های مختلف ذخیره سازی طراحی و تولید نمود. واحدهای سوخت قابل حمل به طور معمول متشکل از واحدهای فشرده سازی، واحد ذخیره سازی و واحد توزیع کننده سوخت یک یا چندگانه می­باشد.

مزایای استفاده از جایگاه سیار:
صرفه جویی در انرژی و محیط زیست

در ایستگاه های ثابت سوخت در صورت استفاده از کمپرسورهای oil inject امکان نشت روغن در محیط جایگاه و آلوده سازی محیط زیست و همچنین امکان ورود روغن به مخازن خودرو وجود دارد و به همین دلیل استفاده از جایگاه های سیار دارای امتیاز بالاتری می باشد.

 در صورت امکان نشت گاز، می توان به وسیله سنسورهای صوتی جهت جلوگیری از وقوع خطر و همچنین جلوگیری از آلودگی محیط زیست احتمال وقوع خطر را کاهش داد.جهت سوخت رسانی به روش جایگاه سیار، زمین بزرگی را برای احداث جایگاه سوخت تخریب نشده و آلودگی وارد این محیط نمی شود.

قیمت مناسب

هزینه ساخت جایگاه سوخت رسانی سیاربسیار کمتر از جایگاه سوخت ثابت است و در صورت لزوم می توان آن را جابجا کرد، بنابراین نرخ بازگشت سرمایه بالایی را دارد. ساخت یک ایستگاه سیار سوخت رسانی در صورت تامین بودن تمامی المان ها 3 تا 5 روز زمان می برد.

شکل و پیکربندی انعطاف پذیر

  • جایگاه های سوخت سیار را می­توان درحجم های متفاوت طراحی و ساخت. البته لازم به ذکر است که این حجم های درخواستی باید مطابق با قوانین شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران باشد.
  • در فواصل کم و مصارف پایین خصوصا نقاط صعب العبور این روش اقتصادی تراز انتقال با لوله یا به صورت LNG است.
  • سرعت پاسخگویی به نیازها بسیار بیشتر است.
  • هرزمان لوله کشی گاز به ایستگاه دختر رسید این تجهیزات برای سایر نقاط بهره برداری می گردد و زیر ساخت محلی (مثل لوله کشی روستا) به شبکه متصل و بهره بردار مشکلی احساس نمی کند.
  • شعاع عملیات یک جایگاه سیار در محدوده ای مجاز است که اقتصادی تعریف شده است.
  • ضعف مکانیابی نامناسب جایگاه های موجود را مرتفع می نماید.
  • فواصل بیشتر از 300 کیلومتر (در برخی مطالعات تا 500 کیلومتر) مطالعات اقتصادی نیست. البته برای شرایط هر پروژه در ایران مطالعه مستقل نیاز است.