توسعه CNG در چه سالی به اوج رسید؟

محمد رضا شیرازی فرد، کارشناس انرژی، در گزارشی با عنوان توسعه CNG بیان کرد: منطبق بر گزارشات شرکت ملی پخش و پالایش، صنعت CNG در دولت نهم و دهم از 72 جایگاه، به 2000 جایگاه افزایش یافت و همچنین میزان مصرف روزانه CNG از 0.4 به 20 میلیون متر مکعب افزایش یافت.

وی افزود: این موضوع پس از تمرکز دولت نهم و دهم بر جایگزینی سوختی پاک و ارزان، با هدف تنوع بخشی به سبد سوخت خودرویی اتفاق افتاد. لذا دولت، اثرات و نتایج آن را در کمتر از یکسال دید و همین موضوع باعث گردید تا از بروز بسیاری مشکلات جلوگیری شود.

ایشان عنوان کرد: در دولت یازدهم و دوازدهم، تعداد جایگاه های CNG فقط 500 عدد افزایش یافت و مصرف CNG در کشور نیز از 20 میلیون متر مکعب به 22 میلیون متر مکعب در روز رسید. با این نمودار میتوان دریافت که در سالهای 84 تا 92 ، بیشترین جهش در صنعت CNG اتفاق افتاده است.

با توجه به نمودار بالا و گزارشات شرکت ملی پخش و پالایش و وزارت نفت، در دولت های نهم و دهم شاهد توسعه و توجه ویژه به CNG بوده ایم و در دولت های بعدی، نه تنها توسعه ای صورت نپذیرفت بلکه شاهد از بین رفتن زیرساخت های این صنعت در سال های گذشته و پیش رو هستیم.
وی افزود: طبق الگوهای جهانی ، استفاده از CNG و LNG در حال رشد میباشد و سوال اساسی اینجاست که چرا کشور ما به عنوان دومین دارنده ذخایر گازی دنیا و وجود پیچیده ترین شبکه گازرسانی با پوشش 95 درصدی همچنان ُاز این سرمایه طبیعی خدادادی استفاده برتر نمی نماید.
با توجه به بومی شدن کامل صنعت سی ان جی در ایران به واسطه شرکت های دانش بنیان در حوزه NGV و وجود بیش از 2800 جایگاه CNG و بیش از 40 هزار کیلومتر خط لوله پرفشار انتقال گاز در کشور عزیزمان و با توجه به پیشی گرفتن مصرف بنزین از تولید بهترین و نقد ترین راهکار موجود استفاده از ظرفیت بلا استفاده صنعت سی ان جی در کشور میباشد.
در آخر عنوان کرد: جایگزین کردن سوخت های پاک (نظیر CNG و LNG) در سبد سوخت کشورها، علاوه بر دستاوردهای زیست محیطی که به همراه دارد، موجب درآمدزایی دولت ها از طریق صادرات فرآورده های نفتی با قیمت بالاتر و یا استفاده از آنها در پتروپالایشگاه ها نیز میشود.