دکتر مرزبان راد ، دبیر رویداد و استاد تمام دانشکده خودروی دانشگاه علم و صنعت در مورد اهمیت گاز طبیعی و اقبال کشورها به این گازاعلام داشتند که : اهمیت گاز در جهان برکسی پوشیده نیست و این میزان اهمیت به قدری برای سلطه گران و کشورهای توسعه یافته مهم است که حاضرند در جهت به دست آوردن منابف و منافع گازی بیشتر جنگ های خانمان سوز راه بیاندازند. اخیرا در کل جهان شاهد جنگ هایی از قبیل : جنگ سوریه، جنگ فعلی آذربایجان و ارمنستان، اکراین و روسیه ، آمریکا در عراق ، اسرائیل در نوار غزه و … هستیم که رد پای استحصال گاز در تمامی آنها مشاهده می شود.
در ادامه دلیل محبوبیت گاز طبیعی را مشخصاتی دانستند که این سوخت را نسبت به سایر سوخت ها متمایز نموده است که عبارتند از :
حذف گوگرد در مقایسه با دیزل یا بنزین
ریز تر بودن اندازه بزرگی ذرات آن حدود ۱۰ میکرون
کاهش ۸۰ درصدی اکسیدهای نیتروژن نسبت به بنزین و ۸۳نیم درصدی نسبت به دیزل
کاهش دی اکسید کربن نسبت به دیزل ۱۰ درصد و نسبت به بنزین ۲۴نیم درصد
کاهش ۷۶ درصدی مونوکسید کربن نسبت به بنزین و ۵۸ درصدی نسبت به دیزل
ذرات معلق نظیر سرب بنزین ۹۷ درصد و نسبت به دیزل ۹۹ درصد
بالاتر بودن عدد اکتان گاز طبیعی
افزایش انرژی تولیدی و نیروی تولیدی موتور
عدم وجود ذرات معلق در گاز طبیعی که باعث میشود رسوب کمتری روی شمع های ماشین بنشیند و عمر شمع ها و روغن موتور ماشین افزایش می دهد
در ادامه با بیان مزایای گاز طبیعی آن را سوختی مناسب جهت جایگزینی در سبد سوختی کشور دانستند که این مزایا ددر زمینه های مختلف قابل بیان هستند :
در زمینه محیط زیست : پاک ترین سوخت جایگزین بعد از هیدروژن گاز طبیعی می باشد که گازهای منتشر یافته از آن کمتر نسبت به خودروهای بنزینی یا گازوئیلی می باشد که به دلیل اینکه ۹۵ درصد این سوخت از متان تشکیل شده است وجود ذرات معلق کمتری نسبت به خودروهای بنزینی و دیزلی در موتورهای گازسوز ایجاد می کند.
در زمینه ایمنی : سبک تر بودن گاز طبیعی نسبت به هوا در صورت نشت مخزن ذخیره سوخت گاز به سرعت به سمت بالا حرکت میکند که باعث کاهش خطر انفجار یا آتش سوزی خودروهای گازسوز می شود . از سویی دیگر دمای اشتعال گاز طبیعی ۵۴۰ درجه سلسیوس، تقریبا ۲ برابر بنزین که ۲۳۲ درجه سلسیوس است و همینطور استحکام بیشتری در مخازن ذخیره مشاهده می شود.
از نظر منافع اقتصادی : در دسترس بودن ذخایر عظیم گاز طبیعی باعث ارزانتر شدن آن می شود که از سویی هزینه استحصال و پالایش کمتر نسبت به سایر فرآورده های مایع سوختی و از سویی دیگر وجود شبکه توزیع گسترده گاز طبیعی در کشور وکاهش واردات سوخت و قیمت بسیار اندک این سوخت نسبت به سوخت های رایج در کشورومزایای صادراتی بالا آن را نسبت به سایر سوخت ها متمایز می کند.
دکتر مرزبان راد اضافه کردند : مصرف بی رویه روزانه ۸۵ میلیون لیتر بنزین در ۳٬۹۰۰ جایگاه و مصرف روزانه ۵۲ میلیون لیتر گازوئیل در بخش حمل و نقل مضراتی بسیاری دارد که بهتر است هرچه سریعتر با جایگزینی سوخت هایی ارزانتر و پاک تر این مورد را تحت کنترل گرفت.
خوشبختانه گاز طبیعی در ایران با ۲٬۶۰۰ جایگاه در دسترس همه است. اما در وسائط نقلیه کمتر از ۴ درصد مورد استفاده قرار گرفته که رقم بسیار پایینی نسبت به استفاده از این گاز در منازل می باشد
کشور ایران جزء ۱۰ کشور برتر جهان از لحاظ ذخایر گاز طبیعی است. که با سهم ۱۷.۳۰ درصدی در رتبه دوم جهان قرار دارد. با مقایسه سرانگشتی قیمت ها در ایران و جهان در می یابیم که که قیمت گاز و گازوئیل در ایران به نسبت سایر کشورهای جهان بسیار ارزانتر است. پس چه موانعی از توسعه آن در ایران جلوگیری نموده است؟
عواملی مانند بحران در بخش عرضه و تقاضای سوخت گاز طبیعی، نارضایتی مصرف کننده از گاز طبیعی به علت عدم به کارگیری موتور پایه گازسوز در وسائط نقلیه، انفجار مخازن بازدید نشده، قیمت کم گازوئیل نسبت به گاز طبیعی در ایران، تامین برق, جایگاه ها و قطعی برق در روزهای پیک مصرف، عدم طراحی و تامین پلت فرم خودرویی مناسب برای قرارگیری مخازن در جای مناسب و عدم ساماندهی و مصرف بی رویه در بخش خانگی.
در ادامه یکی از راهکار های ورود گاز طبیعی به خودرو را استفاده از خودروهای دوگانه سوز و دوسوخته همزمان معرفی نمودند . خودروهای دوگانه سوز یا Bi-fuel خودرو هایی هستند که از سوییچ کردن از بنزین و گازوئیل به گاز و یا برعکس کار می کنند اما خودروهای دوسوخته همزمان یا dual fuel خودروهایی هستند که سیستم سوخت با دیزل کار میکند اما گاز به کمک می آید و همزمان ۲ سوخت در هم ادغام شده و توان موتور را بالا میبرند که هر دوی این پروژه ها در شرکت دانش بنیان توسعه اندیشان اطلس( توانا ) انجام شده است.
خودروهای تجاری که دوسوخته باشند کاربرد های زیادی پیدا کرده اند ، به خصوص خودروهای سنگین که به جای استفاده از گازوئیل از ال ان جی یا گاز طبیعی استفاده میکنند.این گاز به شکل خنک شده در کنار مخازن کامیون قرار می گیرد. که کاربرد بسیار مناسبی در اتوبوس ها دارند که متاسفانه جایگاهش در کشور ما خالی است. اما به همت شرکت توانا این موضوع مجداا مورد بررسی و پیاده سازی واقع شده است. استفاده از گاز طبیعی محدود به خودورها نمیشود بلکه در قطارها, هواپیماهای کوچک و کشتی های تجاری که کانتینری هستند هم استفاده میشود.
دکتر مرزبان راد لزوم توجه جدی تر در سبد سوخت کشور بخصوص خودروها را موردی مهم تلقی نموده که برای آن به همت جمعی و هم اندیشی متخصصان و دست اندرکاران و توجه خاص و حمایت مسئولان کشور نیاز است.